Den turkiska liran sjönk till rekordlåga nivåer på tisdagen efter att president Recep Tayyip Erdogan höll fast vid sitt stöd för räntesänkningar och varnade att hans land befann sig i ett “krig för ekonomisk självständighet”.
Den turkiska valutan växlade händer till mer än 13 lira mot dollarn, en minskning med 15 procent, innan den återhämtade sig något från den historiska nedgången.
Turkiet står inför den värsta valutakrisen sedan augusti 2018 då värdet på liran nådde historiska bottennoter efter ett bråk med USA:s dåvarande president Donald Trump.
Den turkiska centralbanken böjde sig på torsdagen för trycket från Erdogan och sänkte sin styrränta från 16 till 15 procent trots stigande inflation och en snabbt deprecierande valuta.
“Handlare har äntligen blivit tippade över kanten och helt tappat tålamodet med den policy som genomförs av centralbanken”, säger Craig Erlam, senior marknadsanalytiker på OANDA, till AFP.
“Det finns en anledning till varför centralbanker är oberoende och det här är vad som händer när klyftan korsas. En perfekt storm av politiskt styrd penningpolitik, en fullständig ignorering av inflation och andra centralbanker som tar ett mer förnuftigt tillvägagångssätt”, sa han.
Erdogan, en uttalad motståndare till höga räntor, har alltid byggt sin popularitet på ett rykte om att skapa stark ekonomisk tillväxt och förbättra inkomsterna för familjer över hela landet.
Han är ökänd för sin oortodoxa tro på att höga räntor orsakar inflation istället för att hjälpa till att dämpa den.
Den turkiske ledaren var trotsig och försvarade den nuvarande politiken i ett tal till nationen efter ett regeringsmöte på måndagen.
“Vi ser spelet som spelas av dem över valutan, ränte- och prishöjningar … och visar vår vilja att fortsätta med vår egen spelplan”, sa han.
“Vi kommer att gå segrande ur detta krig för ekonomisk självständighet med hjälp av Allah och vårt folk.”