Indiens regering kommer att lägga fram ett lagförslag för att förbjuda privata kryptovalutor och skapa ett ramverk för en centralbanksstödd digitala pengar, sade parlamentet i ett chockmeddelande sent på tisdagen.

Det föreslagna lagförslaget “strävar efter att förbjuda alla privata kryptovalutor i Indien”, sa Lok Sabha, och kommer efter att premiärminister Narendra Modi förra veckan varnade för att Bitcoin utgör en risk för yngre generationer och kan “skämma bort våra ungdomar” om det hamnar “i fel händer”.

Det är det senaste steget av en stor framväxande ekonomi, efter att Kina förklarade alla kryptovalutatransaktioner olagliga i september.
Indiens kryptovalutamarknad har blomstrat sedan landets högsta domstol upphävde ett tidigare förbud i april förra året, och ökat med mer än 600 procent under det senaste året enligt forskning från Chainalysis.

Mellan 15 och 100 miljoner människor i Asiens tredje största ekonomi beräknas äga kryptovalutor, med totalt innehav i miljarder dollar.

Deras investeringar kommer nu att gå en oviss framtid till mötes.

Indiens centralbank meddelade i juni att den arbetar med att införa sin egen digitala valuta i slutet av året, samtidigt som den varnar för “allvarliga oro” för privata kryptovalutor som Bitcoin, Ethereum och andra.

Lagförslaget, som kommer före den nya lagstiftande sessionen, kommer att tillåta vissa undantag för att främja kryptovalutateknologi, enligt parlamentets bulletin om kommande affärer, men inga ytterligare detaljer om den föreslagna lagstiftningen släpptes.

Marknadspriset på Bitcoin verkade opåverkat och steg 2,0 procent i tisdagens handel.