En bekväm arbetsplats kan hjälpa dig att må bäst. Ge din sittande arbetsyta en ny design med den här visuella guiden om kontorsergonomi.

Om du sitter bakom ett skrivbord i flera timmar i sträck är du inte dömd till en karriär med nack- och ryggsmärtor eller ömma handleder och fingrar. Korrekt kontorsergonomi – inklusive rätt stolshöjd, lämpligt avstånd mellan utrustningarna och god hållning vid skrivbordet – kan hjälpa dig och dina leder att hålla dig bekväm på jobbet.

Är du redo att göra om ditt arbetsrum? Kom igång med att göra din sittande arbetsstation bekväm med den här visuella guiden om ergonomi vid sittande arbetsstationer.

Stol

Välj en ergonomisk stol som stöder dina ryggradskurvor. Justera stolens höjd så att dina fötter vilar platt på golvet eller på ett fotstöd och dina lår är parallella med golvet.

Viktiga föremål

Förvara viktiga föremål – t.ex. telefon, häftapparat eller trycksaker – nära kroppen för att minimera räckvidden. Stå upp för att nå sådant som inte kan nås bekvämt när du sitter.

Tangentbord och mus

Placera musen inom räckhåll och på samma yta som tangentbordet. När du skriver eller använder musen ska du hålla handlederna raka, överarmarna nära kroppen och händerna i höjd med armbågarna eller något lägre. Använd kortkommandon på tangentbordet för att minska den långvariga användningen av musen. Om möjligt, justera musens känslighet så att du kan använda en lätt beröring för att använda den. Byt hand när du använder musen genom att flytta musen till andra sidan av tangentbordet.

Telefon

Om du ofta talar i telefon och skriver eller skriver samtidigt, sätt telefonen på högtalare eller använd ett headset i stället för att hålla telefonen mellan huvudet och nacken.

Fotstöd

Om din stol är för hög för att du ska kunna vila fötterna platt på golvet – eller om skrivbordets höjd kräver att du höjer stolens höjd – ska du använda ett fotstöd. Om det inte finns något fotstöd, försök att använda en liten pall eller en hög med stabila böcker i stället.

Skrivbord

Se till att det finns utrymme för knän, lår och fötter under skrivbordet. Om skrivbordet är för lågt och inte kan justeras, placera kraftiga brädor eller block under skrivbordsbenen. Om skrivbordet är för högt och inte kan justeras, höj stolen. Använd ett fotstöd för att stödja fötterna vid behov. Om skrivbordet har en hård kant kan du dämpa kanten eller använda ett handledsstöd. Förvara inga föremål under skrivbordet.

Bildskärm

Placera bildskärmen rakt framför dig, på ungefär en armlängds avstånd. Skärmens överkant bör vara i ögonhöjd eller något under ögonhöjd. Skärmen bör vara direkt bakom ditt tangentbord. Om du har bifokala glasögon kan du sänka skärmen ytterligare 1 till 2 tum för att få en bekvämare bild. Placera skärmen så att den ljusaste ljuskällan är på sidan.