Ett mycket potent analgetikum som används för att lindra smärtor hos cancerpatienter konsumeras nu i stor utsträckning som narkotika i landet.

Studenter vid högskolor och universitet är mestadels beroende av drogen som kallas O-Morphon of oxymorphone group. Liksom psykedelisk drog LSD, ger den effekter som intensifierade tankar, känslor och sensorisk uppfattning, sade polisen.

Saken uppdagades efter gripandet av två illegala droghandlare – Alamgir Sarkar, 58, och Zahidul Islam, 34, från Babubazar-området den 19 november.
Efter gripandet beslagtog detektiver 13 000 O-Morphon-tabletter från Mitford-området i Gamla Dhaka och ett Sundarbans budtjänstkontor i Dhanmondi i huvudstaden på måndagen.

AKM Hafiz Akhter, extra kommissarie (DB) för Dhaka Metropolitan Police, avslöjade detta vid en pressträff på DMP Media Center på tisdagen.

Han sa att informationen från de arresterade hjälpte detektivavdelningen (Lalbagh-detektiven) att beslagta tabletterna, sa Hafiz.

“O-Morphon är ett läkemedel som används för att lindra allvarliga smärtor å ena sidan, det är en illegal drog enligt lagen i Department of Narcotics Control (DNC) å andra sidan,” sa han.

Endast Ziska Pharmaceuticals Ltd har tillstånd att tillverka läkemedlet i landet, sa DB-tjänstemannen och tillade att det endast kan sälja läkemedlet bland de apotek eller sjukhus som har licenser att sälja det.

Om någon läkare ordinerar denna medicin måste hans namn, kodnummer, telefonnummer och underskrift sättas på receptet, sa han.
“Inga auktoriserade butiker eller sjukhus kan sälja läkemedlet utan recept från läkare. Men nu är det en fråga om oro att den riskfyllda tabletten säljs i stor utsträckning på olika drogbutiker som inte har några licenser, säger han.

“Vi har fått veta att Ziska tillverkade 5 lakh O-Morphon-tabletter under de senaste fem månaderna och sålde dem i 15 distrikt,” sa Hafiz.

Enligt DB-tjänstemannen har 120 drogaffärer och sjukhus licenser över hela landet för att sälja drogen. Av dem står Barishal enbart för 50 licenser med 20 drogaffärer på Barishal Hospital Road.

Cirka 27 drogaffärer och sjukhus i huvudstaden tog licenserna medan 17 i Khulna och fem i Rajshahi.

Priset på ett paket med 20 tabletter är 400 Tk, men det säljs från 2 500 Tk-3 000 Tk bland missbrukarna.

Tabletterna blandas med sirap eller läsk och tas sedan.

DB-tjänstemannen sa att det är som farlig drog LSD. Studenter vid högskolor och universitet är mestadels beroende av O-Morphon.

Som svar på en fråga sa han: “Om vi ​​hittar någon försumlighet av Ziska Pharmaceuticals Ltd, kommer vi att vidta åtgärder mot det.”